Een schoon filter is essentieel voor de levensduur, zuigkracht en energie-efficiëntie van je stofzuiger. Daarom is het aan te raden het filter minimaal één keer per maand schoon te maken en het tijdig te vervangen. Het reinigen van de stofzuigerfilters is een eenvoudige en snelle taak. Op deze pagina vind je instructies over hoe je dit effectief kunt doen. Raadpleeg altijd de handleiding van je stofzuiger voor model-specifieke instructies.

Door deze stappen te volgen, leer je hoe en wanneer je het stofzuigerfilter moet schoonmaken en vervangen.

Stap 1: Identificeer welk type filter je stofzuiger gebruikt

Je stofzuiger beschikt over een vervangbaar en wasbare filter, dat zich in het filtercompartiment van het stofreservoir bevindt.

Er bestaan diverse typen filters, afhankelijk van het specifieke model van je stofzuiger, maar de reinigingsmethode is doorgaans gelijk.

Raadpleeg de handleiding van je stofzuiger voor de exacte locatie van het filter en de instructies voor het schoonmaken ervan

Stap 2: Filters regelmatig reinigen: uitkloppen & uitwassen

Het reinigen van je stofzuigerfilters is eigenlijk heel eenvoudig: klop ze buiten of boven de prullenbak uit. Zo verwijder je zowel grote als kleine stofdeeltjes, waardoor het filter weer optimaal kan functioneren. Voor alle filters geldt dat vaker schoonmaken beter is dan te weinig. Zorg er dus voor dat je ze minimaal twee keer per maand schoonmaakt.

Wasbare filters maak je schoon door het filter eerst uit te kloppen en vervolgens af te spoelen onder de kraan. Laat het filter daarna minstens 24 tot 48 uur drogen. Controleer goed of het filter droog is voordat je hem terug plaatst, anders gaat je stofzuiger kapot. Om te voorkomen dat je filter uitdroogt, droog je hem nooit in de zon of op de verwarming

Stap 3: Vervang het filter ten minste één keer per 3 maanden

Door goed onderhoud van je filters hoef je ze minder vaak te vervangen. Zorg ervoor dat je het filter regelmatig uitklopt. De frequentie waarmee je jouw filter moet vervangen, hangt mede af van hoe vaak je stofzuigt. De vuistregel is om de filter elke 3 maanden te vervangen.