Voor een betere zuigkracht van jouw stofzuiger

Om de optimale zuigkracht van je steelstofzuiger te behouden, is regelmatig onderhoud essentieel. De zuigkracht kan sneller afnemen dan verwacht, maar er zijn gelukkig eenvoudige stappen die je zelf kunt ondernemen om dit te voorkomen. Met deze vijf praktische en efficiënte tips zorg je ervoor dat jouw steelstofzuiger altijd op volle kracht werkt

Tip 1: Zorg voor een grondige reiniging van het stofreservoir

Het tijdig legen van het stofreservoir is cruciaal om de zuigkracht van je steelstofzuiger te behouden. Naast het regelmatig legen, is het ook aanbevolen om het stofreservoir grondig schoon te maken. Reinig het stofreservoir met water of een mild sopje en zorg ervoor dat deze daarna goed wordt gedroogd. Dit zorgt ervoor dat al het vuil effectief verwijderd wordt en je stofzuiger optimaal blijft functioneren.

Tip 2: Reinig of vervang het filter regelmatig

Stof en vuil verzamelen zich niet alleen in het stofreservoir, maar ook in het filter van je stofzuiger. Een vol of verstopt filter kan de luchtstroom belemmeren en daarmee de zuigkracht verminderen. Filters moeten regelmatig uitgeklopt worden om stofdeeltjes te verwijderen. Bovendien zijn de filters van veel stofzuigers wasbaar. Spoel de filter grondig onder de kraan en zorg ervoor dat deze 24 uur volledig droogt voordat je hem weer in de stofzuiger plaatst.

Raadpleeg de handleiding van je stofzuiger voor instructies over het reinigen van het filter. Het is aan te raden om het filter elke 3 maanden te vervangen om zo de optimale conditie van je steelstofzuiger te garanderen. Door dit tijdig te doen, zorg je ervoor dat je steelstofzuiger altijd optimaal presteert.

Tip 3: Onderhoud de roterende binnen borstel

Het komt vaak voor dat haren rondom de roterende binnen borstel van de elektrische vloerborstel wikkelen. Dit kan ervoor zorgen dat de borstel niet meer soepel draait, waardoor de stofzuiger minder efficiënt vuil opneemt van de grond. Je kunt de binnen borstel eenvoudig uit de vloerborstel verwijderen. Gebruik daarna voorzichtig een schaartje om alle vastzittende haren weg te knippen en te verwijderen.

Ondanks dat de binnen-borstel niet direct zichtbaar is, is het essentieel om deze schoon te houden en te voorkomen dat er haren in vast komen te zitten. Een blokkade van de binnen-borstel kan er namelijk voor zorgen dat de motor van de steelstofzuiger uitschakelt

Tip 4: Controleer op en verwijder blokkades in de zuigstang

Speelgoed, elastiekjes en andere kleine voorwerpen kunnen gemakkelijk in de stofzuiger terechtkomen tijdens het stofzuigen. Deze objecten kunnen vast komen te zitten in de zuigstang en zo een blokkade veroorzaken. Het is daarom verstandig om de zuigstang regelmatig te controleren op ophopingen van vuil en stof, om te zorgen dat je stofzuiger optimaal blijft functioneren.

Tip 5: Zorg dat de accu altijd volledig opgeladen is

De zuigkracht van je steelstofzuiger kan afnemen wanneer de accu bijna leeg is. Voor een grondige schoonmaakklus waarbij maximale zuigkracht vereist is, is het belangrijk om te starten met een volledig opgeladen accu. Zorg ervoor dat de accu volledig opgeladen is voordat je begint, om te voorkomen dat je tijdens het schoonmaken zuigkracht verliest